Den beste tiden for hageplanlegging er høsten og vinteren.

Pergola

Luftig Pergola med klatreplanter

Parkfølelsen med steinbenk og sort pergola

Parkfølelsen med steinbenk og sort pergola

 

Å være hagedesigner og planlegge hager er best om høsten og vinteren. Da har roen senket seg i hagebransjen og jeg kan kose seg med ideskaping og tegninger som er det som gjør hageplanlegging. Kundens drømmerier får god tid til å formes og feste seg på papiret uten forstyrrelser og annet sommermas.

Når snø og is dekker hagen kan en arbeide mer uforstyrret av inntrykk og være friere i utformingen. Hagefolk har tid å snakke sammen og utveksle ideer og erfaringer. Dette kommer kunden til gode og resultatet blir ofte bedre, det er bare å innrømme det.

En hage skapes av levende planter og materialer. Det skal vokse og utvikle seg og vi bør ha litt god tid til hele prosessen.

 

Ny spennende plantesammensetting

Ny spennende plantesammensetting

 

Plantevalg og plantetid

Mange planter har best av å bli plantet på høsten og noen på våren. Svært få liker å bli plantet en solfylt sommerdag med påfølgende tørke i uker.

Lekeplass og hage

Lekeplass og hage

Når planen for hagen er klar er det fortsatt god tid til å hente inn priser og tilbud på arbeid og materialer. Plantene er ofte rimeligere tidlig i sesongen og utvalget er best. Kunden har hatt tid på seg til velge blant forslagene til materialer og planter og ofte lært mye mer om hage underveis i arbeidet. Så lett det er nå å bare Google alt som blir nevnt av planter og annet, blir det også lett å lese seg opp. Hyggelig aktivitet i den mørke årstiden.

 

Senket hage

Senket hage blir skjermet for innsyn og vind

Japansk hagestil

Japansk hagestil

Hagehus og vann står på de fleste sin ønkseliste

Hagehus og vann står på de fleste sin ønskeliste

 

 

 

Den vedlikeholdsfrie hagen . . . . . og jatakk bær og frukt

 

Trender i tiden sier vedlikeholdsfrie hager og økologiske selvdyrkningshager. Selvmotsigende kanskje, kanskje ikke?

Mange ønsker seg en vedlikeholdsfri hage, om den finnes, krevende for en hagedesigner. Men utfordringer liker vi.

Det er også en trend at mange unge familier vil dyrke noe av  maten selv og drømmer om hekk av bærbusker og hyller fulle av egenprodusert mat fra hagen. De vil teste og leke og lære seg selv og barna om naturen og maten vi spiser. Dette er en svært god utvikling som jeg er særlig glad for. Interessen for økologisk og giftfri hage er raskt voksende og dermed følger bransjen på med rene og bedre produkter. Dette kan bare bli bra.

 

Bie og humle- hotell

Bier og humler vil vi ha i fruktrærne våres

Skjermet hus for smådyr og kanskje Pinnsvinet?

Skjermet hus for smådyr og kanskje Pinnsvinet?

Innsektshoteller

Innsektshoteller

 

 

 

 

 

 

 

 

De som reiser, trener og jobber mye trenger og vil gjerne ha den vedlikeholdsfrie hagen. Da er hageplanlegging, plantevalg og materialvalg viktig og de må velges ut fra ideen om å minimalisere arbeidet hagen krever.

Høy kvalitet på materialer og en enkel og godt gjennomtenkt plantevalg gir en lettstelt hage, men vedlikeholdsfritt har vel de fleste produkter vanskelig for å oppnå så noe stell vil det nok bli.

Sobert og lett

Sobert og lett

Gode flotte hager får vi om vi bruker litt tid på selve hageplanlegging. Da blir det riktig og vi får det som vi vil til slutt. Det blir ikke feil å kontakte en hagedesigner på høsten.

Så blir våren spennende å vente på

Pin It on Pinterest

Share This