Invitasjon til Den Norske Foreningen for Botaniske Kunstnere

I løpet av noen få år, har botanisk kunst vokst seg stor rundt om i verden, og flere land har sin egen forening for botanisk kunstnere.  Nå følger Norge etter. Den Norske Foreningen for Botaniske Kunstnere er etablert.

Foreløpig finnes det ikke mange kunstnere i Norge som har spesialisert seg på botanisk kunst. Flere maler blomster på porselen og treverk osv., men få studerer plantene nøye for å male deres portretter på papir.

Magnolia by Gaynor Dickeson

Magnolia by Gaynor Dickeson

I naturen er det mengder av planter som vi har lett for å gå forbi nesten uten å registrere at de er der. Botanisk kunst vekker oppmerksomheten på det vakre som finnes i naturen, i hagene våre og stuevinduene. Mine studenter forteller meg om og om igjen, at siden de begynte å male forskjellige planter, har deres oppmerksomheten til detaljene i plantelivet øket mye.

Når og hvor ble Den Norske Foreningen for Botaniske Kunstnere dannet?

Kew Gardens i Storbritannia er den største botanisk hage i verden i dag, men Kina holde på å bygge en mye større. Uansett, er det en veldig viktig hage internasjonalt i forhold til dets levende plante samlingen, herbarium av tørket plante og botaniske illustrasjonene.

Shirley Sherwood kunstgalleri i Kew Garden i London

Shirley Sherwood botaniske kunst galleri i Kew Garden, London er den eneste i verden som var bygget spesielt for å vise fram botanisk kunst. Den 26 Februar 2015, møtes to damer på galleriet. Det var en stor utstilling om Kew sine trær. Der var mange fantastiske akvareller av de mest imponerende trærne i parken. Noen av bildene visste fasongen på trærne, og andre bilder visste detaljene. Detaljer som det er ikke lett å demonstrere ved fotografi.

Vi maler med fargeblyanter

Villrose malt med fargeblyanter. Av Tone Minde

 

I tillegg til den store utstillingen, var det med bilder fra den ganske nylig dannet Nederlandske Botanisk Kunst Forening. De to damene fant at det var mye de kunne lære fra dette, ikke minst at det fantes en forening i Nederland. Hensikten med gruppen var bl.a. å fortelle andre om kunsten og lære den bort.

De to damene er Tone Minde (www.hagedesign.net) og Gaynor Dickeson (www.gaynorsflora.com).

Tone vil gjerne komme i kontakt med andre som ønsker å være med å etablere foreningen. Vi er foreløpig ikke mange så vi ønsker med dette å nå ut til flere og blir glade for tilbakemeldinger fra dere som er interessert. I og med at Norge er et langstrakt land,  vil epost og Skype være en grei kommunikasjons måte i begynnelsen.

Botanisk kunst

Gaynor maler, på kurs i Åsgårdstrand

Gaynor Dickeson skal ha et botaniske kunst kurs i Åsgårdstrand denne sommeren. Hun hadde et lignende kurs i fjor på samme tid og dette trakk deltakere fra USA, Tyskland, Storbritannia og selvfølgelig Norge. Se Gaynor sin nettside og blogg. Der finner du også noen videoer med demonstrasjon av hvordan male og tegne botanisk kunst, både med akvarell og fargeblyanter.

Ta gjerne kontakt med Tone eller Gaynor til å starte din ekspedisjon i botanisk kunst i Norge.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This