Våren har vært varm og solrik, om noe ustabil i temperaturen. Nå spruter det opp av jorda i min junihage.Klematis   President leverer mer enn noensinne og Filtarve lager hvite skyer i blomsterheia og allerede nå bekymrer jeg meg for at alt skal blomstre bort og resten av sommeren blir uten blomster. Sånn var det ifjor også. Lus og meldugg har også dukket opp, noe drama i idyllen skal man jo ha.

Etter mye stell med jord og vanning blomster og vokser min klematis President vakkert

Klematis President på et slitent espalier

Tønna som ble stående litt bortgjemt i hagen fant vi ny plass til og her kom den til sin rett. Månedjordbær, eføy og prydgress sloss om plassen. En stor rund murerbøtte passet perfekt i tønna og henger på kanten slik at tønna holder seg sammen.

En murerbøtte henger på kanten og holder tønna sammen. Prydgress, månedsjordbær og eføy sloss om plassen.

I tønna sloss Månedsjordbær, prydgress og eføy om plassen.

I en liten hage er det best å være forsiktig med fargene. en solbleket stol og lyseblå Stemor snakker godt sammen. De sorte detaljene er jeg blitt veldig glad i. Dette stillebenet pynter opp fasaden på drivhuset.

Et stilleben i skyggen

En solbleket stol og lyseblå stemor pynter opp drivhuset

Hele heia ovenfor hagen vår er dekket med hvite skyer av Filtarve. Når den er ferdig tar rosa, blå og lilla markblomster over. Dette området steller seg, nesten helt selv.

Filtarve sammen medandre markblomster blir en langvarig og frodig blomstereng

Filtarve lage hvite skyer i heia over hagen vår

Ellers er jakten på brunsneglene igang. De er alltid mange nå i starten av sesongen. Stemorsblomsten nipper de til men tar ikke hele. De ødelegger igrunnen lite i forhold til hvor mange de er. Jeg klipper dem rett og slett i to, men vurderer nå å starte metoden nematoder og legge de døde sneglene ut som åte.

Rosene har fått rust, snyltedyr som ruller bladene og meldugg. Jeg har visst ikke vannet og gjødslet nok, påstår noen. Jeg velger meg roser som ikke er blant de mest kjente og sterkeste og får vel svi for det. Nå sprøyter jeg med blandingen til Tore Smaaland så ofte som mulig og det ser ut til å hjelpe litt. Den er mest ment som forebyggende så en bør starte behandlingen før skaden oppstår. Hvor mange av oss er så fremsynte?

Middel mot lus og meldugg

1 liter vann

1/2 dl grønnsåpe

En liten skvett rødsprit

2 spiseskjeer bakepulver

Omrøres. Brukes som sprøytemiddel ved angrep, men aller helst forebyggende.

http://www.nrk.no/kultur/middel-mot-lus-og-meldugg-1.868886

 

Pin It on Pinterest

Share This