En Cottage hage bed har frodige bed med fylt med planter. Hvordan lage et cottage hage bed med stauder og roser? Bedet bør være frodig og dypt. Vi bør tenke fargesammensettinger og prøve å få til så det er blomster og farge hele sesongen. Bedet plantes til så de høye staudene og rosene kommer bakerst, eller i midten om bedet kan nåes og sees fra begge sider. Et godt Cottagebed er velfylt og plantene gir et helhetlig inntrykk av bedet. 

Roser og Allium i en herlig mix

Roser og Allium i en herlig mix

Roser og stauder blandes sammen med  innslag av urter som Salvie, Timian og Kattemynte for å nevne noen. Klatreplanter som Humle, Kaprifol og klematis gir høyde. 

Kongslys, Revebjeller og Kjempeverbena er et must i min Cottage hage, og de gir flott høyde i bedet.

Artisjokk

Grønnsaker får sin egen avdeling gjerne med blomster som roser, Tagetes og Ringblomster.  

Mitt forslag til planter i et godt Cottage bed er:

Stormarikåpe. Flotte blader med «dråper» på og lyse gule blomster.  Sprer seg i tuer. Lett å få flere av lett å kontrollere. Dvs. klipp av blomsterstandene før de frør seg og  luk bort det du ikke vil ha.

Kattemynte. Lekker stor og blå blomster. Din ved bena til rosene.

Roser: Noen lave rosebusker ca 100-120 cm høye. Rosa og hvite. Schneewittchen rose er en hvit flott rose.

Fairyrosa er herdig sunn og lav. Den brer seg utover.

Hvitbrokete Hosta og Hosta med lavendelsblå blomster.

Storknebb, Geranium Rozanne og andre Geranium  gjerne den med små rosa blomster.

Kjempeverbena,Verbena Bonariensis gir høyde til bedet. Mulig den klarer seg kun som  sommerblomst . Kjøp og plant ut og se om den klarer seg. Jeg lar den så seg selv ved å ta vare på blomsterhodene (frø) og legg dem ut i bedet tidlig på våren. Den er høy og har lilla blomster sent på sommeren og utover høsten. Sommerfuglene liker den og Blåmeisen får ha den i fred når frøene kommer. Blåmeisen er den eneste som er lett nok til å kunne stå på stilken og forsyne seg av frøene.

Kjempeverbena.

Kjempeverbena.

Kjempeverbena, verbena bonariensis

Lammeøre er myk og lysegrå. Kan stå foran og tåler tørke godt.

Hvit Solhatt og rød er fine. Liker du dem så kjøp gjerne tre av hver.

Hortensia Lace cap eller Skjerm (beskriver formen på blomsten)  Hortensia. Fin liten busk. Forhør deg med lokale planteutsalg om den klarer seg i din sone.

Hortensia Lace Cap

Hortensia Lace Cap, litt sent i sesongen

Tistler, Eryngium. Forskjellige varianter og derfor høyder. Lyse isblå blomster. Stilig plante om du liker den.

Cosmos og Erteblomster

Cosmos og Erteblomster er sommerblomster som gjør Cottage hagen fullendt og tilfører farge og duft.

Fløyelstjæreblomst Lychnis coronaria er ca 60 cm høy og lysegrå med skarp mørkrosa eller hvite blomster. Den sår seg villig selv så plukk gjerne bort blomstene før den går i frø.

Kongslys. Stor og kremgule blomster tett i tett. Høyden gjør den til en attraksjon i hagen.

Vårløk til Cottage hage bed

Allium i forskjellige størrelser og forskjellig blomstringstid. Herlig blålilla kuleformet blomst som gir fine frøstander.

Selvfølgelig Tulipaner. Min favoritt er de slanke høye plommesorte og de hvite med litt grønne striper.

Ruteliljer og Engelske Blue bells. Sistnevnte sprer seg så du kan gi bort og plukke buketter og spre dem i utkanten av hagen om plass.

Scilla i plenen er vakkert på våren. Den sterke blåfargen kommer gjerne som en av de første hos meg.

Bleke Pinselliljer gjør seg bedre enn sterke Påskeliljer i den lille hagen.

Prydgress i et Cottage bed

Det finnes mange flotte prydgress å blande inn men sjekk herdighet hos deg. Hakone gress er flott og dyr, men igjen flott og litt sart. Sjekk om den går hos deg. Ellers er det Miscanteus Sinensis den vanligste og som vil bli nevnt. Blir stor i bedet, men kanskje et annet sted i hagen for å følge stilen.

 

Klematis i Cottage bed

Min fantastisk vakre klematis Bekinty Aniol i flott blanding med roser og Hosta i mitt Cottage bed

 

Jord, vann og gjødsel

Jo tettere du planter jo mindre ugress, men plantene slåss om næringen, så vann og gjødsel godt. En selvvanningslange som slynger seg i bedet vil lette vannejobben. La den stå på om natten så får en god effekt. Jobben med et slikt bed er å klippe bort visne blomster og blader. Da ser det friskt ut og det er vanskeligere for sykdom å få tak. Alt avfall fra rosene brennes eller legges i restavfall.

Et godt staudebed bør ha en dybde på 40-50 cm. Bland gjerne inn kukompost i plantehullet. Gjødsle med helgjødsel og kugjødsel eller kukompost gjennom vår og sommer. Stopp gjødsling i begynnelsen av august.

Kukompost er helt kompostert. Lukter ikke og skader ikke planter og røtter.

Gjødselvann laget av brennesle er hovedbasen i gjødselplanen til min venninne som har den flotteste Cottage hagen jeg vet om.

Om en kan og vil så dekkes de sarteste plantene med strie. Det er også flott å dekke hele bedet med granbar. Det ser fint ut også i den mørke tiden og beskytter for snø og tråkk i snøen.

 

Lykke til!

Hilsen Tone

Pin It on Pinterest

Share This