Fine drivved biter er også gøy å plukke med seg og en bonus for turen

Tilfører du tang og tare til jorda blir jorden mer porøs, rik på næringsstoffer og evnen til å holde på fukt blir bedre. Slik kan du lage ditt eget organiske gjødsel ved å tilføre tang og dermed starte prosessen med jordforberedning i hagen din.

Næringsstoffer i tangen stimulerer og forbedrer jord bakterier, skaper en god jord for staudebed og dyrkningshager. Tørr tang kan legges rett i, eller på jorda i hagen. Den bruker litt tid på å brytes ned og gi næringsstoffene og særlig nitrogen tilbake til jorda, så legg den gjerne ut på våren eller høsten.

Tang er alger og er rik vitaminer, mineraler, sporstoffer og  rundt 60 næringstoffer.

Tangen kan også legges rett i komposten og tilfører en mengde næringsstoffer til hagejorda.

Når du plukker tang foretrekker jeg å plukke den som ligger løst. Jeg syns ikke det er greit å ta tang som vokser og lever, altså står fast på stein og grunn. Noen steder kan det være forbudt, så likegreit å unngå det. Sjekk helst ut i ditt område hva som er lov og ønskelig. Frisk tang kan, om det er lov, skjæres eller klippes løs. Da vil den vokse ut igjen. Plukk bare så mye du trenger. Tang som ikke er bruk for vil lukte fælt blir det liggende å råtne.

Tangen kan legges rett i komposten. Bryt den gjerne opp litt først og ikke legg tykke lag av samme materiale i komposten

Tang som mulch

Jeg foretrekker å plukke tørr tang så langt det er mulig. Den er også lettere å få med seg hjem. Den tørre tangen er lett å bryte opp i mindre biter. Jeg legger disse rett i bedet som et dekke, litt fra planten, og noe går rett i komposten. Jeg legger den også i jorda i drivhuset nå når et ikke er planter der. Da kan den ligge og forbedre jorda mens vi venter på plantene. Det er kun poteter og bønner som vil kunne ta skade av saltet som er på tangen. Gartnere er uenige om nødvendigheten av å skylle ut saltet først eller ikke. Jeg gjør det ikke. Men legger den litt unna røttene til plantene.

Her er tangen lagt i bedet i drivhuset til nedbryting før tomatene plantes ut.

Katte skremsel

En ekstra bonus er at tørr tang oppå jorda gjør det vanskelig og ubehagelig for kattene å gjøre fra seg i bedet.

Lagt rett oppå jorda ved rosene, ikke på rosene, vil holde kattene unna. De vil grave litt før de gjør fra seg og tangen gjør det vanskelig om ikke umulig.

Gjødselvann

Du kan lage gjødselvann av tangen. Fyll en bøtte eller kar med 2 tredjedeler vann og fyll opp med tang. Dette står og trekker i to til tre uker. Sett det bort fra der du oppholder deg i hagen og dekk med over med et lokk. Dette lukter Ugg. Dette vannet kan vannes med og dusjes rett på planten. Jeg er ikke helt sikker men vann det ut med 3 deler vann til 1 del gjødselvann, så burde det være innafor.

Keep it simple

Det enkleste er ofte det beste. Tørk tangen og smuldre den opp i mindre biter og miks den inn i jorda. Det syns jeg er det letteste og reneste metoden.

En kveldstur på stranda for å sanke tang er en koselig avslutning på dagen

Pin It on Pinterest

Share This