Drivhus effekten…

Våren er full av drømmere! De fleste av oss har et prosjekt eller flere for hagen, som vi drømmer om å realisere i løpet av våren. Og bra er det. Hagen gir oss mye helsegevinst i form av uteliv og kos. – Og vi forbrenner 278 kalorier per time på hagearbeid, bare så det er sagt! Men: nå snakker vi kos.

I år drømmer jeg om en hagestue. Der vil jeg sitte å lese og male eller stelle planter. Venninner kan komme på ost og vin og sitte skjermet mot vær og vind. Så kan vi skravle og bare nyte livet. Tenåringene får et sted å gjemme seg og dele hemmeligheter, men de må legge vekk fotballen!

Etter fjorårets sommervær kan det være en god investering å lage seg et rom i hagen. Et rom med tak og vegger, som allikevel slipper inn lys og varme kan redde en sommerkveld eller flere.

De fleste tenker større tilbygg i glass. Slikt koster, arbeid, tid og penger, en tilmålt ressurs for de fleste av oss. Jeg foreslår drivhus. Et drivhus er ikke bare for dyrking av Tomater. Det kan også brukes som sommerens hagestue. Alt etter størrelsen kan vi lage sitteplass, middagsselskap eller en liten lesekrok der inne. Sett inn et koselig bord og en hyggelig stol med puter. Her kan du ha noen planter som ellers måtte stå og slite i en varm stue. Og du kan også prøve ut planter som i vårt klima ellers ikke ville ha det så greit og fortsatt dyrke tomater. (Da MÅ du ikke røyke der inne!!) Druer og Pasjons-blomst vil klatre og trives. En del planter kan overvintre i drivhuset og vi kan fortsatt ha plass til sesongstarten for det vi sår av sommer planter. Tenk nøye gjennom så du finner en god plass til drivhuset ditt. Helst på en usjenert plass, om du har stor hage, gjerne et stykke fra huset. Mange har en flott utsiktsplass på tomten sin som dessverre er tatt av vinden nesten uansett vær. Her vil et glasshus være en flott problemløser.

Et Drivhus til dette bruket får du fra 12 000 og oppover alt etter størrelse, kvalitet og ekstrautstyr. De fåes nå i flere farger, blått, sort og aluminiums farge med en pyntekant på toppen som også holder fuglene borte. Riktig lekre er de. De ekstra store kalles Orangerier. Her kan du holde fest for hele familien og ha plass til plantene samtidig. Dette behøver ikke bli kostbart. På et lavbudsjett foreslår jeg at du annonserer etter brukt, innreder med det du har eller går på loppemarked. Denne metoden gir ofte det herligste resultatet. Og så fornøyd du blir! Hagestuen kan også få isolerglass, varmekabler og støpt dekke. Da er vi i luksusklassen og kan bruke det nesten hele året. Det er opp til deg!

På Krøgenes Plantemarked drømmer vi også om hagestue. På grunn av plassen vi har er det ei lita stue. Den ligger klar, i pakken. Venter på at vi har tid. Vi har så mange planer for det at vi kunne ha fylt en mengde drivhus med koselige aktiviteter. Men alt har sin begrensning. Snart kan du komme å få inspirasjon hos oss. Bjelland Gård på Tromøy har en flott hagestue/ drivhus som du kan ta en tur å se på.

Et drivhus må ha et fundament, en ramme det kan stå på og et praktisk gulv. Grus eller betongheller er flott. Husk å få et tak med nok lufteluker eventuelt dør i begge ender. Til bruk som hagestue er glass penest. Plast vil bli matt med tiden. Solskjerming, som noen planter trenger, kan være gamle blondegardiner eller en annen lys hyggelig gardin. Ellers er metoden å kalke glassene. Når drivhuset skal brukes til oppholdsrom bør en ha sikkerhetsglass i taket. Å bygge dette kan gjøres på en helg og vips er sommeren reddet.

Helten som kanskje hjelper deg å bygge kan inviteres inn på kvelden, det kalles jo Lysthus, også…..

Ha en vidunderlig sommer!

 

Pin It on Pinterest

Share This