Bygg varmkomspostbinge

Nå vil vi bygge vår egen kompostbinge, en varmkompost til mat avfallet.  Jeg har kompostert hageavfall i åpen kompostbinge så lenge jeg har hatt hage. Det er moro å lage sin egen jord og det er praktisk å ha et sted å samle alt avfall og dermed alltid ha jord for hånden når noe skal plantes eller steder trenger påfyll. Å lage sin egen jord er også miljøvennlig og lærerikt for både voksne og barn, og en del av det å skape en økologisk hage. Og vi slipper unødvendige turer med bilen for å kjøpe jord i plastsekker. Les her om hvordan bygge en kompostbinge.

Kompostbinge i tre med luke i bunnen

Varmkompostbinge med luke

Nå vil jeg også lage kompost av matavfallet vårt. Da trenger vi en varmkompostbinge. Denne er tett og isolert. Tett så ikke skadedyr kan komme til og isolert så ikke komposteringsprosessen skal stoppe opp når det er kaldt. Det er mange varmkompostbinger å få kjøpt men vi ville bygge en selv. Jeg syntes de var noe dyre i innkjøp og ikke særlig pene. Min hage er liten så jeg kan ikke gjemme bort bingen. Den bør også stå slik at den er lett å komme til. Bingen bør ha åpning i bunn så ferdig kompost kan taes ut der. Den må ha lufting i bunn, men ikke så mye at smådyr kan komme seg inn. For å få redusert renovasjonsavgift må bingen være slik at den blir godkjent. Så spørmålet var, hvordan bygge en varmkompost som blir godkjent av kommunen? På nettet fant vi en tegning med hvordan bygge en kompostbinge selv.

https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/bygg-din-egen-kompostbinge.html

hvordan bygge en kompostbinge?

Åpning i bunn for å ta ut komposten

Denne har vi forbedret litt med luke til å åpne nederst og noen ekstra forsterkninger. Vi valgte å isolere med isoporplater som vi trekker med noen lag sort plast og teiper godt igjen. Bunnen er trukket med tett netting og isolasjonsplaten i bunnen driller vi mang små hull i, slik at fukt kan renne ut.Akkurat dette er viktig fordi lufting i bunn reduserer lukt og fukt og varmen kan stige ut i toppen, hvor vi har laget et mindre luftehull. Samme netting som er brukt i bunnen brukes til å tette for luftehullet i topplokket. Se bildene.

Om du vil kan den væsken som renner ut i bunnen av varmkomposten samles opp. Dette er flott økologisk gjødsel.

Målet på bingen er: h: 110   b:80   d:70 cm. Dette passer med størrelsen på isoporplatene vi kjøpte til dette.

Lufting i bunn med ekstra spiler for lufting

Bunn med netting og forsterkning i hjørnene

I toppen av komposten legges en isolasjonsplate som lokk rett på kompostmaterialet. Et tau i denne gjør det lett å få løftet denne opp når det er langt ned til den. Det utvendige lokket, på toppen, skal være tett og bør ha en lufteventil. Når treet har tørket opp beiser vi bingen sort.

DSC_0138

Hull i bunnplaten for drenering. isporen er trukket med et dobbelt lag plast

Vi skal kompostere matavfall og hageavfall i denne bingen. For å lære mer om kompostering og sammensetting av innholdet i komposten anbefaler jeg boka Řkologisk Hagebruk som er utgitt av Landbruksforlaget.

DSC_0135

Topplokket har luftehull med netting som sikring mot mus

DSC_0144

Den ferdige Kompostbingen. Her er topplokket og platen til å legge på topp av selve komposten og tau til hank på denne

Nå gjenstår der bare å beise den sort og ordne plassen den skal stå på. Tok litt tid men nå gleder jeg meg til å kompostere alt hus og hage har av avfall og få god jord tilbake.

Hvordan bygge varmkompostbinge

Bygg din egen Varmkompostbinge

Om det er noe dere mener mangler eller blir feil så legg gjerne igjen en kommentar.

Pin It on Pinterest

Share This