Bygg varmkomspostbinge
Nå vil vi bygge vår egen kompostbinge, en varmkompost til mat avfallet. Jeg har kompostert hageavfall i åpen kompostbinge så lenge jeg har hatt hage. Det er moro å lage sin egen jord og det er praktisk å ha et sted å samle alt avfall og dermed alltid ha jord for hånden når noe skal plantes eller steder trenger påfyll. Å lage sin egen jord er også miljøvennlig og lærerikt for både voksne og barn, og en del av det å skape en økologisk hage. Og vi slipper unødvendige turer med bilen for å kjøpe jord i plastsekker. Les her om hvordan bygge en kompostbinge.
Nå vil jeg også lage kompost av matavfallet vårt. Da trenger vi en varmkompostbinge. Denne er tett og isolert. Tett så ikke skadedyr kan komme til og isolert så ikke komposteringsprosessen skal stoppe opp når det er kaldt. Det er mange varmkompostbinger å få kjøpt men vi ville bygge en selv. Jeg syntes de var noe dyre i innkjøp og ikke særlig pene. Min hage er liten så jeg kan ikke gjemme bort bingen. Den bør også stå slik at den er lett å komme til. Bingen bør ha åpning i bunn så ferdig kompost kan taes ut der. Den må ha lufting i bunn, men ikke så mye at smådyr kan komme seg inn. For å få redusert renovasjonsavgift må bingen være slik at den blir godkjent. Så spørmålet var, hvordan bygge en varmkompost som blir godkjent av kommunen? På nettet fant vi en tegning med hvordan bygge en kompostbinge selv.
https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/bygg-din-egen-kompostbinge.html
Denne har vi forbedret litt med luke til å åpne nederst og noen ekstra forsterkninger. Vi valgte å isolere med isoporplater som vi trekker med noen lag sort plast og teiper godt igjen. Bunnen er trukket med tett netting og isolasjonsplaten i bunnen driller vi mang små hull i, slik at fukt kan renne ut.Akkurat dette er viktig fordi lufting i bunn reduserer lukt og fukt og varmen kan stige ut i toppen, hvor vi har laget et mindre luftehull. Samme netting som er brukt i bunnen brukes til å tette for luftehullet i topplokket. Se bildene.
Om du vil kan den væsken som renner ut i bunnen av varmkomposten samles opp. Dette er flott økologisk gjødsel.
Målet på bingen er: h: 110 b:80 d:70 cm. Dette passer med størrelsen på isoporplatene vi kjøpte til dette.
I toppen av komposten legges en isolasjonsplate som lokk rett på kompostmaterialet. Et tau i denne gjør det lett å få løftet denne opp når det er langt ned til den. Det utvendige lokket, på toppen, skal være tett og bør ha en lufteventil. Når treet har tørket opp beiser vi bingen sort.
Vi skal kompostere matavfall og hageavfall i denne bingen. For å lære mer om kompostering og sammensetting av innholdet i komposten anbefaler jeg boka Řkologisk Hagebruk som er utgitt av Landbruksforlaget.

Den ferdige Kompostbingen. Her er topplokket og platen til å legge på topp av selve komposten og tau til hank på denne
Nå gjenstår der bare å beise den sort og ordne plassen den skal stå på. Tok litt tid men nå gleder jeg meg til å kompostere alt hus og hage har av avfall og få god jord tilbake.
Om det er noe dere mener mangler eller blir feil så legg gjerne igjen en kommentar.
Vil det fungere med en slik kompostbinge til en husholdning, eller bør du ha to stk og samle opp i en beholder før komposteringen begynner – og så samle opp i den andre mens komposteringen pågår?
Vi har tenkt å klare oss med denne. Den har luke i bunnen så jeg kan ta ut komposten der, etterhvert som det blir tålig ferdig. Vi er en husholdning på 4 personer. Komposten fra en slik binge bør visstnok blandes ut med jord før den brukes. Jeg tenker den kan legges i de åpne hageavfallbingene en stund om det er nødvendig. Jeg kommer til å legge en del hageavfall i den også. Jeg skal legge ut flere bilder nå snart. Den er ferdig isolert og har fått luftehull i bunnplaten og toppen. Lufting og god sammensetting av innholdet er viktig for å holde en god prosess og unngå lukt.
Takk for svar :-) I dag kjøpte jeg inn materialer for å lage tilsvarende binge.
Jeg prøvde å få tak i isoporplater med 120 trykkfasthet, men de hadde bare 80. Sikkert samme som du har kjøpt(?).
Har du dekket taket med tjærepapp eller annen tett materiale?
Og ang. nettingen i bunnen; hvor kjøpte du den?
Hei igjen. Så gøy at du hiver deg på og bygger binge selv. Vi har faktisk ikke peil på hva trykkfasthet isoporen har. Vi kjøpte isoporen på Byggmax. Den er helt hvit om det forklarer noe. Vi har pakket isoporplaten i to stykk søppelsekker og tapet godt mellom hvert lag med poser. Vi har satt dem i bingen slik at de låser hverandre fast. Vi har for sikkerhets skyld festet dem med noen skruer. I bunnen har vi lagt en fastere plate av den rosa typen som blir brukt når de støper gulv. Denne har vi laget mange hull i for å få ut fukt. Denne er ikke trukket med plast. Nettingen kjøpte vi på Carlsen & Fritzøe. Vi har laget et luftehull i lokket som vi tettet fra undersiden med en bit av denne nettingen. Lokket har vi ikke dekket med noe. Du fikk oss til å tenke litt på det :) Det er jo bare i tre. Husk at inni, oppå selve komposten, legges en isoporplate eller samme som i bunn, gjerne med en hank av tau så den er lett å få tak i. Jeg tar de siste bildene idag og håper å legge dem ut i bloggen til kvelden. Gi meg gjerne et hint om det er noe som bør med.
Takk for gode tips! Kjenner til den rosa typen. Det er riktig som du sier, at den er laget for isolering under veier (og flystriper..!) mens den hvite er litt mer beregnet på byggisolasjon.
Jeg så for meg å dekke taket med tjærepapp (tror det er vanntett) ;-) Tror jeg skjønner konseptet sånn ellers. Fin vri med å ha luke i bunnen. Blir spennende å se hvordan det fungerer.
Jeg har lest beskrivelsen om å lage en kompostbinge. Jeg har varmkompostert i mange år og kunne ikke tenke meg å ha åpning nederst; det blir vanskelig når en blir eldre, (jeg er 91 år)og jeg var så heldig å få kjøpt Cipaxkompen, tror jeg den heter, brukt, og jeg har også en mindre, ikke helt vinterherdig, som jeg bruker om sommeren. Nå i oktober tømmes den store så den kan komme i gang igjen før det blir for kaldt.
Hei Simon
Nå har vi jo åpning i bunn da ideen er at der ligger der kom først jorda og dermed er først kompostert.
Så graver vi ut det og nytt faller ned. Det er prinsippet med denne beholderen.
Joda det er litt langt ned dit, til luka, og jeg tenker ofte at om jeg har noe mer å gjøre når jeg først er her nede :)
Ungdommen kan holde på med dette så ordner vi oss slik som er best for oss etterhvert.
Takk for tipset og gode råd og lykke til med en ny fin sesong.
vh
Tone
Det begynner å nærmer seg «byggestart» for kompostbingen her, og jeg lurer på: er det noen grunn til at du lagde en luke og ikke gjorde hele fronten avtagbar?
Jeg likte ideen om å ta ut komposten underveis og fylle på fra toppen fortløpende. Da kan jeg slippe unna med en binge, håper jeg. Jeg har lite plass til disse. Og så tenkte jeg at konstruksjonen kan bli noe svak om hele fronten skal taes av. Den tegningen vi startet det hele med har løsningen med at hele fronten åpnes.Jeg snakket med gartneren på Randesund Planteskole igår og han godkjente min ide om å fylle på i toppen fortløpende. Og om jeg åpner og det ikke er ferdig kompostert så kan jeg bare legge det i i toppen igjen. Har du plass til to og mye hageavfall du vil legge i så er jo løsningen med at når en er full så står den og går mens du fyller opp den andre. Her er mange muligheter alt ettersom hva vi foretrekker og har plass til.
Hei! Inspirerende artikkel! Har to spørsmål; om jeg tolker bildet av bunn riktig, bruker du her under nettingen 2×8´med noen cm mellomrom? eller er det andre bord? Jeg klarer ikke se skikkelig. Spm 2: I luka som du åpner, hvordan har du gjort det med isolasjon her? Ligger den en EPS plate på innsiden også av luka?
Inspirerende! Hvor mye kostet materialene for å bygge denne komposten?
Jeg mistet den store oversikten i prosjektet men ca 1.200,- da brukte vi bare nye materialer og isoporplater i sidene. de i bunnen og toppen er noe dyrere, men ikke mer enn at jeg ville ha anbefalt disse når en først er igang.
Det ser ut som du bruker impregnert materialer i bingen din. Fordelen er råtebestandighet, men kan det være noen ulemper med at de råtebestandige midlene kommer i komposten?
Jeg bygger binge nå, og min ligner på din. Jeg bruker xps styrofoam isopor (blå) som ble til overs fra bygging av plate på mark. Denne «pakker» jeg inn med fiberduk og taper med gaffatape. I tillegg fester jeg den med å bore hull igjennom isoporen og fester denne til veggen med syrefaste skruer med store stoppskiver. Det øverste lokket kler jeg med asfaltpapp på undersiden for å beskytte mot fukt. Jeg regner med at pga varmeutviklingen fra komposten vil det legge seg kondens her. Hele bingen settes på en steinhelle som er forsiktig haller bakover slik at overskuddsvæske fra bingen ikke renner frem dit en står når en fyller i/tømmer bingen. Bingen skal plasseres på to impregnerte lekter 2′ x 4′ (ikke ramme) for å gi best mulig lufting fra undersiden. Som netting i bunn av bingen bruker jeg galvanisert fluenetting, kjøpt enten hos Byggmakker eller FK butikken (husker ikke nøyaktig hvor den ble kjøpt).
Hei og så gøy at flere bygger bingen. Ja min er i impregnert materiale. Den er så kledd innvendig at det nok er minimalt av stoffet som kan komme i jorden. Husk at væsken som renner ut av bingen kan og bør samles og er godt gjødselvann. Vi har ikke fått til en løsning på dette.
I topplokket har vi laget en åpning som gir lufting. den er tettet med finmasket metall netting og det bør den være. Lykke til. Kompostering er gøy :)
Hei. Ble litt nysgjerrig her. Så det var linket til BIR sin tegning. Den ligger tilgjengelig her : https://bir.no/kundetjenester/kompostering/kompostering/
Får jeg lov å legge link til den tegningen av dere?
Vh
tone
Tusen takk for inspirasjon, gode tips og veiledninger. Har laget tilsvarende varmkompostbinge denne uken og er strålende fornøyd. Spent på å ta den i bruk og se resultatet etterhvert! Scoret gode familiepoeng på denne…:)
Du finner en tegning i teksten. Dvs link til tegningen
Hei, jeg skulle også gjerne hatt tegningen til denne spesifike løsningen, altså med luke i underdelen av fronten – og ikke den enkle veiledningen, som teksten viser til?
Beklager sent svar. Jeg har nok bare bildene å vise til.Tegningen vi brukte er den som ligger ute og så tilpasset vi vår noe.
Hei, noen som vet om slike kompostbinger er tilgjengelig for kjøp på Řstlandet? Finner bare i varianter i plast og skulle svært gjerne hatt en i tre uten å måtte bygge den selv…
Hei. Beklager jeg har ikke sett ditt innlegg før nå. Fant du noe i tre for salg? Hadde vært morro å visst.
Beklager sen med å svare deg. Fikk problemer med innloggingen her en stund og overså kommentarene. Jeg vet ikke om noen kompostbinger i tre så kan dessverre ikke hjelpe deg. Utenom at de er i plast så er de nok mest praktiske i bruk. Jeg tror den som heter kompostbjørn er den beste på markedet som er tett og isolert.
Ecobring lager kompostbinger i tre og som egentlig likner den du har laget eller har basert den på.
Har du tegningen til denne enda . Linken til pdf funker ikke
Dessverre er den borte fra nettet. Tegningen er ikke laget av oss så dessverre er den tapt.
Her er link:
https://bir.no/bygg-din-egen-kompostbinge/
Hei. Skjønner du ikke har tegninger men har du mulighet til å oppgi ca mål utvendig og innvendig – og hva tenker du om størrelsen hvis du skulle gjort jobben på nytt nå. Er den passe stor, for liten eller for stor.
På forhånd takk,
mvh Halvard
Her skla tegningen ligge.
https://bir.no/kundetjenester/kompostering/kompostering/
Se om den er ok
Vh
Tone
Bedre tror jeg: https://bir.no/bygg-din-egen-kompostbinge/
Hei!
Jeg bygger en lignende kompost nå:)
Hvor kjøpte dere listene til å feste metallnettingen på? Og var de impregnert da dere kjøpte de?
Takk:)
Nå er vel denne posten/DIY over 5 år gammel og jeg vurderer å bygge noe tilsvarende. Har bingen holdt mål hittil? Greier den å holde komposteringen i gang kalde vinterdager eller er det smart med litt tykkere XPS (7-10 cm)?
Hei Den fungerer fint men den sto i skygge en stund og da gikk det tregt med komposteringen. Nå har eden ute i halvskygge og da går det unna. Nå trenger den et ny omgang med beis ellers har alt holdt fint.
Hei! Ser at det er en stund siden dere bygde denne. Fungerer den bra? Noe dere ville gjort annerledes? Den ser forøvrig kjempefin ut!
Hei Den fungerer fint men den sto i skygge en stund og da gikk det tregt med komposteringen. Nå har eden ute i halvskygge og da går det unna. Nå trenger den et ny omgang med beis ellers har alt holdt fint.
Hei, vi skal i gang med dette og jeg lurer på om dere fant en løsning for å samle opp vann fra bingen?
Vennlig hilsen Yngvild
Dessverre var vi ikke der da vi bygget den. Finner dere på noe lurt så meld meg gjerne :) BAre en liten detalj: Jeg er 160 cm høy. Det betyr at den er litt høy for meg å ordne rundt i særlig da vi har satt den på noen lekter i tillegg for å ha den litt opp fra bakken (så ikke treet råtner)
Lykke til!
Vh
Tone
Sorry, send igjen med å svare. Vi har ikke oppsamler til væske. Da må beholderen stå litt opp fra bakken. Mer enn den gjør nå og ha et oppsamler brett eller noe lurt under.
Her finner dere kompostbingen fra bir.no linken med tegninger:
https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/bygg-din-egen-kompostbinge.html
Som isolasjon vil jeg anefale XPS ekstrudert polystyren plater. F.eks Jackofoam xps250. Disse absorberer minimalt med fuktighet og trenger ikke dekkes med plast. De er også noe kraftigere og har høyere trykkfasthet enn vanlige isoporplater. I tillegg har de noe høyere isoleringsegenskaper enn EPS (ekspandert polystyren).
Bildene er gode, men ganske så forvirrende at det ikke er samsvar med tegningene. Målene er relativt like da?
Du må ta en siste sjekk på mål selv. Tegningen vi bygget etter forsvant fra nettet og ny link, når vi fant den, er kanskje ikke helt lik hva vi har laget. Beklager det.