Jeg har vært på foredrag og lært om den vakre klatreren klematis og hvordan plante klematis. Jeg har strevd med å få til klematis og nå har jeg lært mer om planten og om hvordan plante den, og det vil jeg gjerne dele med dere.

Hvordan plante Klematis

Min fantastisk vakre klematis Blekitny Aniol, Blue Angel i flott blanding med roser og Hosta

Sett planten i en bøtte vann mens du ordner til plantehullet.

Klematis har en stor rot og trenger god plass under bakken for å trives. Den trenger 60×60 cm hull i bakken. Dette fylles opp noe i bunn med kugjødselkompost. Altså, den ferdig komposterte kugjødsla. Den lukter ikke noe særlig og er noe våt i konsistensen. Legg gjerne kugjødselkompost opp mot yttersidene i hullet også. Vær raus, dette er eneste gangen du får sjansen til å gi planta noe godt fra bunnen av.

Det skal være plass til et lag jord blandet med beinmel under og opp langs kanten av hullet du sette Klematisen ned i. Behold støttepinnen på.

Beinmel er det beste til Klematisen og forhindrer visnesyken. Har du allerede visnesyke på dine Klematis kan du prøve å gjødsle med beinmel. Grav gjerne ned litt rundt planta.

Dekk med jord. Det grønne på Klematisen skal stå ca 20 cm under bakken.  Tråkk eller trykk forsiktig og bestemt til jorden og vann godt, veldig godt.

Klipp av det grønne ca 20 cm over jorda. Eldre planter eller planter som ikke har blitt klippet og står med en eller to spede stilker har godt av å bli klippet. Dette er noe de fleste vegrer seg for å gjøre når det spirer så flott, men det lønner seg. Planten blir sterkere og gir mer blomstring.

Formering ved stiklinger:

Det du klipper av kan du prøve å lage stiklinger av. Da klipper du av toppen. Planten skal lage røtter, ikke bruke krefter på å vokse oppover. Ta bort bladene på den delen av stilken som skal ned i jorden. Ha to tre bladpar over jorden. Stikke ned stiklingen i ytterkant av en potte med jord og godt drenert. Det med ytterkant er viktig. Stilken må ikke bli stående i masse fuktig jord. Røttene vil søke inn i fukten i midten. Husk å vanne! Når du har god vekst på planten kan du plante den ut. Lykke til!

Jeg har prøvd å lage en instruktiv tegning av planting av Klematis:

Plante klematis me dbeinmel og kugjødselkompost

Hvordan plante Klematis

Gjødsle annenhver uke med helgjødsel og beinmel gjennom sommeren. Men ikke gjødsle for mye.

Og jeg kan nå melde lykkelig, at mine klematis kommer opp og blomstrer når de skal og lever flott gjennom hele sommeren.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This